Api چیست | ای پی آیی

Api چیست؟

Api که کوتاه شده عبارت Application Programming Interface است یک رابط برنامه نویسی پرکاربرد برای برنامه نویسان بوده که ترکیب برنامه ها و نرم افزارهای مختلف را آسوده می کند.

ما در این مقاله قصد داریم که به شما آموزش دهیم Api چیست و چه کاربردی دارد؟ در صورت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه حتما به مطالعه محتوای جمع آوری شده زیر بپردازید.

با api بیشتر آشنا شویم

همان طور که در مقدمه هم به این موضوع اشاره کردیم، Api یک رابط برنامه نویسی پرکاربرد و مفید برای برنامه نویسان و توسعه دهندگان است که به عنوان یک واسطه و پل ارتباطی میان دو نرم افزار عمل می کند و این اجازه را به برنامه نویسان می دهد که با به کارگیری دستورات معین از امکانات یک سیستم یا نرم افزار استفاده کنند؛ به عنوان مثال با یکی از انواع Api ها به اطلاعات یک سرویس وب یا خدمات یک سرویس ابری وصل می گردید و در واقع به جای این که خودتان از ابتدا تا انتهای یک سرویس را کدنویسی نمایید به وسیله Api قادر خواهید بود به سرویس یا سروری اتصال داده شوید و داده های آن را دریافت کنید.

به عبارت ساده تر، Api همانند یک مترجم یا پل ارتباطی بین دو شخص با زبان های گوناگون فعالیت دارد؛ با یک مثال ساده تر این موضوع را برایتان توضیح می دهیم تا بهتر این مبحث را درک کنید.

تصور کنید که می خواهید به یک کشور دیگر بروید برای این کار همان طور که می دانید باید از آژانس های هواپیمایی کمک بگیرید تا آن ها اقدامات مربوط به سفر شما را به نمایندگی از شما در کشور مقصد انجام دهند؛ در واقع اینجا پل ارتباطی شما و کشور مقصد آژانس هواپیمایی است که می توان آن را تحت عنوان یک Api برشمرد.

حالا که دانستید Api چیست در خصوص نحوه عملکرد این رابط کاربری باید به شما بگوییم که عملکرد api وابسته به نوع آن است و ما چگونگی کار این پل ارتباطی را در قالب یک مثال برایتان توضیح می دهیم تا بهتر متوجه شوید.

فرض کنید که یک فروشگاه آنلاین را برای خرید خود انتخاب کرده اید حالا برای پرداخت آنلاین هزینه محصولی که خریده اید فروشگاه درگاه های گوناگون بانکی را در اختیار شما قرار می دهد.

فروشگاه مدنظر با جای گذاری Api بانک های مورد نظر در وب سایت خود قابلیت اتصال سایت به درگاه های بانکی را ایجاد کرده است و زمانی که شما روی یکی از این درگاه ها به جهت پرداخت ضربه می زنید درخواستتان به واسطه رابط کاربری Api به وب سرور که به سرور بانک وصل شده فرستاده می شود و بعد از ارسال پاسخ سرور شما به صفحه پرداخت بانک هدایت می شوید.

انواع Api

Apiها از نظر سطح دسترسی به چهار دسته طبقه بندی می شوند که در ادامه مطلب با آن ها آشنا می شوید.

  1. Api خصوصی: اغلب برنامه نویسان و توسعه دهندگان از api خصوصی به جهت بهبود خدمات یک سازمان یا شرکت استفاده می کنند که این نوع Apiها در دسترسی کاربران به هیچ عنوان قرار نمی گیرند و سطح دسترسی آن ها تنها برای سرویس ها و برنامه های سازمان امکان پذیر است.
  2. Api عمومی: Api عمومی برای استفاده تمام کاربران مورد استفاده قرار می گیرد؛ مثلا شما با اتصال api اینستاگرام به سایت خود قادر خواهید بود محتواهای پیج خود را در سایتتان نیز به نمایش بگذارید و بالعکس.
  3. Api شراکتی: از Apiهای شراکتی اغلب در فعالیت های تجاری به جهت برقراری ارتباط مابین نرم افزارهای دو سازمان استفاده می کنند.
  4. Api ترکیبی: Apiهای ترکیبی به جهت به کارگیری از خدمات پیچیده و دشوار مورد استفاده قرار می گیرند و از امکانات سرویس های گوناگون استفاده می کنند تا یک عملکرد و قابلیت جدید به وجود آورند.

نحوه استفاده از Api چگونه است؟

پس از آن که متوجه شدید مفهوم و کاربرد Api چیست زمان آن می رسد که نحوه استفاده از این رابط کاربری را نیز بدانید و برای به کارگیری و استفاده از Api می بایست که از مراحل زیر پیروی کنید.

  1. در ابتدا تمام داده ها و اسناد لازمه را مانند آدرس ورودی و نوع درخواست هایی که قصد فرستادن آن ها را دارید دریافت کنید.
  2. در گام دوم لازم است که فایل ها و محتواهایی که تمایل به کسب آن ها را دارید تجزیه و تحلیل کنید؛ مثلا اگر می خواهید که لیست کاربران را بگیرید، احتیاج بوده بدانید که فیلدهای مورد نیاز به جهت گرفتن این داده ها چه می باشند.
  3. در مرحله سوم بعد از فهمیدن نوع درخواست ها و فیلدهای مورد نیاز قادر خواهید بود درخواست هایی که در نظر دارید را طراحی کنید و پس از فراهم آوردن درخواست لازم است که به وسیله کتابخانه یا ابزارهای برنامه نویسی درخواست هایتان را بفرستید.
  4. در آخرین گام بعد از فرستادن درخواست، جوابی از سرور می گیرید که این پاسخ به شکل فایل json بوده که داده های مورد نیاز را مطابق با درخواستی که فرستادید در اختیار شما قرار می دهد.

حالا که دانستید نحوه استفاده از Api چگونه است شاید این سوال برایتان پیش آید که چگونه می توان برای یک api امنیت فراهم کرد؟ در پاسخ به این پرسش باید به شما بگوییم که قبل از هر کاری بکوشید که Api خود را بر روی سروری مجزا و متفاوت از دیتابیسی که به آن وصل هستید نصب نمایید.

همچنین به کارگیری SLC و TLS  نیز ورود هکرها به وب سایت و اطلاعات را غیر ممکن می سازد و اعتماد مابین سرور و کاربر را افزایش می دهد؛ به غیر از این قادر خواهید بود فقط به افراد مجاز امکان دسترسی به این رابط کاربری را بدهید که برای این کار می توانید از توکن هایی نظیر JWT یا OAUTH به جهت احراز هویت مخاطبان کمک بگیرید.

مزایای Api چیست؟

Api به غیر از این که قابلیت دسترسی به منابع را آسوده تر می کند بسیار ایمن و قابل کنترل است و همین مشخصه های ممتاز باعث شده که به یک فناوری و رابط کاربری سودمند و با ارزش تبدیل گردد؛ همچنین api لایه ای به نام Layer Of Abstractio دارد که این لایه به برنامه نویسان این قابلیت را می دهد که بدون روبرو شدن با پیچیدگی های فنی و کدنویسی های سخت تجربه بهتری از نرم افزار خود با Api را ارائه دهند.

افزایش امنیت و کنترل، صرفه جویی در وقت و هزینه، اضافه کردن قابلیت ها و گسترش برنامه و هماهنگی و یکپارچه کردن نرم افزارها از مهم ترین مزایای Api به شمار می آیند.

سخن پایان

در مقاله مذکور تلاش کردیم که به طور کامل به شما بیاموزیم که Api چیست و شما را با انواع و مزایای این رابط کاربری آشنا کردیم؛ اگر بخواهیم به یک جمع بندی کلی برسیم، باید بگوییم که Api مانند یک مسیر، راه ارتباطی میان برنامه نویسان و سرویس ها و برنامه های مختلف را هموار می کند و به عنوان یک کلید اصلی به شمار می آید که به واسطه آن می توان قفل درب های برنامه نویسی را باز کرد و راه های پنهان ارتباط با برنامه های گوناگون را کشف نمود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x